3οι Παγκρήτιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥΣ ΡΗΤΟΡΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου, το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι ΣΕΕ Φιλολόγων Κρήτης, η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, με την υποστήριξη του ΠΕΚΕΣ Κρήτης και υπό την αιγίδα του ΥΠΑΙΘ, συνδιοργάνωσαν τους 3ους Παγκρήτιους Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης, για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά το Σαββατοκύριακο 17-18 Απριλίου 2021.

Στόχος της διοργάνωσης ήταν η καλλιέργεια των επικοινωνιακών και εκφραστικών δεξιοτήτων και η άσκηση της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των μαθητών μέσω της συμμετοχής σε ρητορικά αγωνίσματα. Παιδαγωγικά, η ρητορική προάγει το «καλώς λέγειν» και το ουσιαστικό «διαλέγεσθαι», που προϋποθέτει ενεργητική ακρόαση, ελεύθερη έκφραση και συμμετοχή και συστηματική αγωγή του προφορικού λόγου, ενώ παράλληλα διαμορφώνει στάσεις και συμπεριφορές των μαθητών - αυριανών πολιτών απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό εργάστηκαν και τα παιδιά της Ρητορικής Ομάδας του σχολείου μας, παρά τις δύσκολες συνθήκες που είχαμε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε τη φετινή χρονιά. Ήρθαν σε επαφή με όλα τα είδη του Ρητορικού Λόγου, αλλά κυρίως με την Εκφραστική Ανάγνωση στην οποία και επέλεξαν τελικά να αγωνιστούν. Πέρα από τις συναντήσεις προετοιμασίας, οι μαθητές και οι συντονίστριες της ομάδας μας είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά διαδικτυακά εργαστήρια – σεμινάρια από το Δίκτυο της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.

Το σχολείο μας συμμετείχε στο αγώνισμα της Εκφραστικής Ανάγνωσης με τις μαθήτριες ΓΚΑΔΡΗ ΕΛΕΝΗ, ΜΟΥΛΑΚΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ και ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ της Β΄ τάξης. Η προσπάθεια των κοριτσιών καθόλο το διάστημα προετοιμασίας, αλλά και η τελική τους παρουσίαση είναι άξια συγχαρητηρίων! Η Γκαδρή Ελένη πήρε το 1ο βραβείο στην Εκφραστική Ανάγνωση Γυμνασίων, αλλά και η Ειρήνη Μουλακάκη προκρίθηκε στους Ημιτελικούς στο ίδιο αγώνισμα! Αξίζει να σημειωθεί πως το σχολείο μας έχει λάβει μέρος σε όλους τους προηγούμενους Παγκρήτιους Αγώνες Ρητορικής, είναι όμως η πρώτη φορά που κατακτά το 1ο βραβείο σε κάποιο αγώνισμα, γεγονός που μας καθιστά ιδιαίτερα υπερηφανους!

Την προετοιμασία και τον συντονισμό της όλης δράσης είχαν οι φιλόλογοι ΡΟΥΜΠΕΛΑΚΗ ΚΛΕΑΝΘΗ και ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, οι οποίες συμμετείχαν και ως κριτές στα αγωνίσματα του Λυκείου.

Από τα σχολεία του Δήμου μας συμμετείχαν επίσης το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου, το Γυμνάσιο Νεάπολης και το Λύκειο Νεάπολης. Θα θέλαμε ολόψυχα να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στα «αδελφά» αυτά σχολεία, τόσο για την άψογη εμφάνισή τους στους αγώνες γενικότερα, όσο και για τις σημαντικές διακρίσεις τους στο αγώνισμα του Αυθόρμητου Λόγου.

Ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν καλή πρόοδο σε κάθε τομέα της ζωής τους. Τα συγχαίρουμε θερμά όχι μόνο για τις επιτυχίες τους, που μας έκαναν υπερήφανους ως εκπαιδευτικούς και ως σχολείο, αλλά κυρίως γιατί απέδειξαν πως, σε πείσμα των χαλεπών καιρών που διανύουμε, υπάρχουν ακόμα νέοι άνθρωποι με ευαισθησίες, προβληματισμούς και διάθεση για πνευματική δημιουργία!

Εκ μέρους του 3ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου,

η Διευθύντρια

Μαρία Χατζηπαναγιώτη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Κύλιση στην Αρχή