ΤΟ ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΜΕΝΕΙ ΣΠΙΤΙ!

ΔΡΑΣΕΙΣ on line

Το Ευγενίδειο Ίδρυμα μένει σπίτι και προσαρμόζει τις δράσεις του στα δεδομένα της τρέχουσας πραγματικότητας προσφέροντας εξ αποστάσεως εναλλακτικές.

Ανακάλυψε τις online δράσεις και μπες στον κόσμο της γνώσης,της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Δήλωσε συμμετοχή στα εργαστήριά του Ευγενίδειου Ιδρύματος και δημιούργησε τις πιο cool εφαρμογές με την χρήση των νέων τεχνολογιών. Μέσα από τα quiz θα ταξιδέψεις σε κόσμους μικρούς αλλά και απέραντους! Μπες σε παιχνίδια του νου με τα brain games!

Δήλωσεσυμμετοχή τώρα !!!

Online δράσεις -ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ (eef.edu.gr)

Για κρατήσεις καλέστε στα τηλέφωνα 210 9469 620, 662, 663, 683 (Δευτέρα έως Παρασκευή 9:30-16:30).

 

Eνημερωτικά φυλλάδια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Παρακάτω παραθέτουμε χρήσιμες οδηγίες για την προστασία των εφήβων στο διαδίκτυο, την σεξουαλική κακοποίηση και την ενδοοικογενειακή βία:

Από ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

το ωράριο έναρξης και λήξης των μαθημάτων αλλάζει!!

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

1η ώρα

08:15 – 08:55

2η ώρα

09:05 – 09:45

3η ώρα

09:55 – 10:35

4η ώρα

10:45 – 11:25

5η ώρα

11:35 – 12:15

6η ώρα

12:25 – 13:05

7η ώρα

13:15 – 13:55

Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306

Δωρεάν και Ανώνυμη 24ωρης λειτουργίας

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη Γραμμή Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306,που λειτουργεί ανώνυμα και δωρεάν, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, την επιστημονική καθοδήγηση της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου, τουΕθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και υποστηρίζεται οικονομικά από τοΊδρυμα Σταύρος Νιάρχος-Μέγας Δωρητής.Η Γραμμή αφορά το Πανελλήνιο, και λειτουργεί όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες τηςεβδομάδας, καθόλη τη διάρκεια του έτους και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάθε αίτημα στήριξης οποιουδήποτε προσώπου αισθάνεται την ανάγκη να μιλήσει σε πρόσωπο αρμόδιο,ειδικό, να ακούσει ό,τι και αν έχει να του πει. 

Αφορά 3 επιλογές:

Επιλογή 1-Ψυχολογική βοήθεια, Ψυχιατρική υποστήριξη

Επιλογή 2-ΨυχοΚοινωνικά θέματα

Επιλογή 3-Θέματα που αφορούν την Οικογένεια, Παιδιά και Εφήβους

Η Γραμμή 10306 δημιουργήθηκε για να μπορεί ανά πάσα στιγμή, σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας και για οποιοδήποτε λόγο (ένταση, ταραχή, δυσανεξία, ανασφάλεια, απειλή,φόβο, πανικό, απογοήτευση, απελπισία, μοναξιά,κ.λπ.) οποιοδήποτε πρόσωπο,οποιασδήποτε ηλικίας,να αποζητά στήριξη, ενθάρρυνση ή/και ψυχική ανακούφιση.

Η Επιστημονική και Συντονιστική Ομάδα Έργου της Γραμμής «10306»

Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, Καθηγητής Ψυχιατρικής, ΕΚΠΑ, Δ/ντής Α ́ ΨυχιατρικήςΚλινικής

Μαρίνα Οικονόμου, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, ΕΚΠΑ

Ελένη Λαζαράτου, Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, ΕΚΠΑ

Φραγκίσκος Γονιδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, ΕΚΠΑ

Θεοδώρα Σκαλή, ΕΔΙΠ Ψυχολογίας, Msc, PhD, ΕΚΠΑ

Μενέλαος Θεοδωρουλάκης,PhD Κοινωνικής Πολιτικής και ΚοινωνικήςΑνθρωπολογίας,Πρόεδρος Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ»

Κωνσταντίνος Κοντοάγγελος, Ψυχίατρος επί θητεία, PhD, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ΕΚΠΑ

   Φόρος τιμής στην  Εσθήρ Κοέν (1926-2020)

από το πρόγραμμα «Κείμενα εν τάξει»  του 3ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου  για τη Διεθνή  Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος

                                                  

Η Εσθήρ Κουέν ήταν μία Ελληνίδα που επέζησε από το  Άουσβιτς-Μπιρκενάου και πέθανε την 1η Δεκεμβρίου 2020 σε ηλικία 96 ετών. Η Εσθήρ μόλις στα 17 της  μαζί με όλους τους Εβραίους των Ιωαννίνων έζησε την απόλυτη θηριωδία. Ξημερώματα της 25ης Μαρτίου του 1944 η Γκεστάπο «σκουπίζει» την εβραϊκή γειτονιά των Ιωαννίνων. Στοιβάζει σε φορτηγά, 1.825 άντρες, γυναίκες και παιδιά. Ελάχιστοι πρόλαβαν και διέφυγαν στο βουνό, μεταξύ αυτών και ο μετέπειτα σύζυγος της Εσθήρ.

Η αφηγήσεις της για τους ναζί, αλλά και για την τοπική κοινωνία είναι  γροθιά στο στομάχι : «Όταν μας έβγαζαν από τα σπίτια μας και μας έσερναν στους δρόμους, για να μας πάνε στη Γερμανία, δεν τράβηξε κανένας γείτονας ούτε το κουρτινάκι για να δει τι γίνεται…»

Μαζί με τους  γονείς της δεκαεφτάχρονης τότε Εσθήρ και τα έξι αδέρφια της οι Εβραίοι των Ιωαννίνων πήραν τον δρόμο δίχως επιστροφή με προορισμό το Αουσβιτς,  το κολαστήριο των Ναζί στην Πολωνία. Από το κρεματόριο θα επιστρέψουν λιγότεροι από πενήντα.

Η Εσθήρ θα γλιτώσει από καθαρή τύχη, καθώς μια εβραϊκής καταγωγής Γερμανίδα γιατρός και  νοσηλεύτριες την έκρυψαν στο αναρρωτήριο, όταν οι Ες Ες πήραν όλους τους υπόλοιπους από τον θάλαμό της και τους οδήγησαν στους φούρνους. Θα επιστρέψει μετά την απελευθέρωση, ενώ  όλη η οικογένεια είχε εξοντωθεί εκτός από την αδελφή της.

Επιστρέφοντας στα Γιάννενα το 1945  πήγε  κατευθείαν στο σπίτι της, στην οδό Γενναδίου 1. Σε  συνέντευξή της είχε αφηγηθεί :

  • «Χτύπησα την πόρτα και άνοιξε ένας άγνωστος. "Τι θέλετε", με ρώτησε. "Εδώ είναι το σπίτι μου", του είπα. "Θυμάσαι αν είχε φούρνο το σπίτι;", είπε. "Ναι, βέβαια ψήναμε το ψωμί και ωραίες πίτες", συνέχισα όλο χαρά. "Ε, λοιπόν, εξαφανίσου. Γλίτωσες από τους φούρνους στη Γερμανία, θα σε ψήσω εδώ στον φούρνο του σπιτιού σου", άκουσα με φρίκη να μου λέει.

Η Εσθήρ παντρεύτηκε τον Σαμουήλ, έναν ομόθρησκό της, που είχε αποδράσει κατά τη μεταφορά στη Γερμανία. Απέκτησαν  δύο παιδιά, τον Ααρών και τη Φλόρα.

Τα επόμενα χρόνια η Εσθήρ θα τα περάσει στη σιωπή. Το τραύμα του Ολοκαυτώματος θα παραμείνει ανοιχτό και εκείνη θα το διαχειριστεί αποφεύγοντας να μιλάει για τα τρένα της σιωπής που οδήγησαν την οικογένειά της στον θάνατο.

Στη  ζωή της τα χτυπήματα έρχονται απανωτά. Το 1962, ένας καθηγητής στο σχολείο αποκαλεί «παλιοεβραία»  την κόρη της, η οποία ορκίζεται πως μόλις αποφοιτήσει θα εγκαταλείψει την Ελλάδα. Έφυγε πράγματι στο Ισραήλ, όπου έκανε οικογένεια.

Το 1992 πεθαίνει ξαφνικά από εγκεφαλική αιμορραγία ο γιος της.  Μερικά χρόνια αργότερα ο γιος της κόρης της σκοτώνεται στον νότιο Λίβανο, όπου πολεμούσε υπηρετώντας στον στρατό του Ισραήλ. 

  • «Βάστα, καρδιά μου, έλεγα μέσα μου».
  • «Ζω για να φωνάζω με όση δύναμη μου έχει απομείνει: προσέξτε οι νεότεροι, μην επιτρέψετε να γίνει ξανά ένα τέτοιο έγκλημα».

 

Έγινε ευρύτερα γνωστή το 2014, όταν ο τότε πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Ιωάννινα υποκλίθηκε μπροστά της, την αγκάλιασε  και της ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της χώρας του για τα δεινά που υπέστησαν εκείνη και οι Έλληνες Εβραίοι.

Η Εσθήρ γύρισε και του είπε:  «Η θηριωδία εναντίον μας να γραφτεί σε βιβλία, να μην ξεχαστεί. Πεθαίνοντας εμείς, πρέπει ο κόσμος να μάθει ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απάνθρωπος».

Ωστόσο, εκείνη έζησε και έφυγε τον Δεκέμβρη του 2020  από τη ζωή με ένα μεγάλο      «γιατί;»

 

6η Μαρτίου: παγκόσμια ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

 Όπλο μας η ΦΩΝΗ μας!

Βασισμένο σε  αληθινή ιστορία

Δήλωσαν ότι δεν τους ένοιαζε. Είπαν ότι δεν πείραζε. Εμένα όμως με ένοιαζε, εμένα με πείραζε!

Κάθε μέρα, κάθε λεπτό. Η άφιξη στο σχολείο πάντα συνοδευόταν από ένα βαρύ σφίξιμο στην καρδιά και στο στομάχι. Και η στιγμή που τους αντίκριζα κάθε φορά ήταν και χειρότερη. Κάθε πρωί μια παρέα ψευτονταήδων  με κοιτούσε  με ένα  βλέμμα επικριτικό, ένα βλέμμα προειδοποίησης για το τι έμελλε να ακολουθήσει. Κάθε μέρα το βασανιστήριο ήταν διαφορετικό, χειρότερο  και εξαρτιόταν  από τις διαθέσεις τους κάθε φορά.

Σαν τώρα θυμάμαι τον πόνο που ένιωθα και τα δάκρυα που έσταζαν στο πάτωμα της τουαλέτας μετά από σχόλια του τύπου: «πώς είσαι έτσι;» ή «είσαι πολύ χοντρή» ή «το πάχος σου δεν έχει όρια» κι εγώ αντί να αντιδράσω, έπνιγα τα συναισθήματα κλαίγοντας και οδυρόμενη στο πάτωμα της τουαλέτας. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μου πήραν την τσάντα, που μου πέταξαν τα βιβλία και τα αντικατέστησαν με νερό. Δεν δίσταζαν να μου σπάσουν τα γυαλιά, να καταπατήσουν τα συναισθήματά μου, να με κάνουν να νιώθω σκουπίδι. Και οι δάσκαλοι εκεί αόρατοι παρατηρητές αμέτοχοι σε ό,τι  συνέβαινε τόσο καιρό.

Ώσπου μια μέρα ένας από τους θύτες πέρασε τα χέρια του γύρω από τον λαιμό μου πιέζοντάς τον. Πάντα η ψυχολογική βία συνοδευόταν από τη σωματική, αλλά αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και κινητοποίησε  τους καθηγητές,  ώστε να  δράσουν. Από εκεί και πέρα όλα πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης και επιτέλους ο εφιάλτης έλαβε τέλος.

Έπρεπε όμως να περάσει τόσος καιρός, ώστε να σταματήσει ο Γολγοθάς  αυτός που βίωνα; Έπρεπε εγώ να περιμένω τρομαγμένη  και απεγνωσμένη κάποιον να με τραβήξει έξω από αυτό το βαρύ πέπλο της σιωπής; Όχι! Και κανείς δεν πρέπει να περιμένει! Πρέπει να σπάσει αυτός ο κύκλος της σιωπής! Ο σχολικός  εκφοβισμός είναι απαράδεκτος και αυτοί που τον βιώνουν δεν πρέπει να σωπαίνουν κυριευμένοι από τον φόβο και τον τρόμο!

Κάθε είδους εκφοβισμός είναι απάνθρωπος και η φωνή μας είναι το μόνο όπλο μας σε αυτόν τον πόλεμο! Καιρός να τη χρησιμοποιήσουμε !   

   Αυθεντικό κείμενο   της  Σ. Ε., μαθήτριας του 3ου Γυμνάσιου Αγίου Νικολάου, Πρόγραμμα "Κείμενα εν τάξει "

Αγαπητοί γονείς και αγαπητοί μαθητές,

Σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές ανακοινώσεις τα Γυμνάσια θα ξεκινήσουν τη δια ζώσης λειτουργία τους τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου.

Οι κανόνες επιστρέφουν, είναι επιτακτικοί και χρειάζεται η συνεργασία όλων και ιδιαίτερη προσοχή:

1. Η ώρα έναρξης μαθημάτων και διαλειμμάτων επανέρχεται σε αυτό που είχαμε πριν κλείσουμε τον Νοέμβριο. Τα μαθήματα θα αρχίζουν το πρωί στις 8.10 πμ, δέκα λεπτά νωρίτερα από το συστεγαζόμενο 2ο Γυμνάσιο, ώστε τα διαλείμματα των δύο σχολείων να πραγματοποιούνται σε διαφορετικές ώρες. Οι μαθητές καλό θα είναι να μην προσέρχονται στο σχολείο πριν τις 8.00 πμ.

2. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του σχολείου, σε μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό. Οι μαθητές θα πρέπει καθημερινά να κρατούν και δεύτερη μάσκα μέσα στην τσάντα τους σε περίπτωση που καταστραφεί η πρώτη.

3. Οι μαθητές θα πρέπει να φοράνε ζεστά ρούχα καθώς τα παράθυρα θα μένουν ανοιχτά πολλή ώρα ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

4. Σε περίπτωση που κάποιος/κάποια μαθητής/μαθήτρια αισθανθεί αδιαθεσία παραμένει στο σπίτι. Εάν ο μαθητής/η μαθήτρια εμφανίσει πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή στο σχολείο θα ακολουθηθεί το αυστηρό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, θα καταγραφεί το περιστατικό και θα ενημερωθεί άμεσα ο γονέας/κηδεμόνας προκειμένου να επιστρέψει σπίτι του και να λάβει την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

5. Σε περίπτωση που κάποιος/κάποια μαθητής/μαθήτρια ανήκει σε οικογένεια που κάποιο μέλος έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν πρέπει να έρθει στο σχολείο αλλά να επικοινωνήσει με τη Διευθύντρια του σχολείου.

Γονείς, ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής και προστασίας.

Σε περίπτωση που έχετε απορίες, ερωτήσεις ή χρειάζεστε βοήθεια μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο του σχολείου μας ή στο μέιλ καθώς οι επισκέψεις στο σχολείο γίνονται μόνο μετά από τηλεφωνικό ραντεβού.

Είμαστε πάντα δίπλα σας.

Καλή αντάμωση!

Η Διευθύντρια

Μαρία Χατζηπαναγιώτη

Αγαπητοί γονείς,

Σήμερα Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου ενημερωθήκατε ηλεκτρονικά για την επίδοση των παιδιών σας στο Α΄ τετράμηνο. Όσοι γονείς επιθυμούν να ενημερωθούν πληρέστερα για την πρόοδο του παιδιού τους ανά μάθημα μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω μέιλ με κάθε Καθηγητή για να κλείσουν ραντεβού ή να ενημερωθούν γραπτώς.

Τα μέιλ των Εκπαιδευτικών είναι:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΒΑΖΓΙΟΥΡΑΚΗ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΒΑΡΔΑΝΗΣ:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

ΚΟΚΚΑΣ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΛΟΥΚΑΚΗΣ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

ΜΠΡΟΚΟΥ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΡΟΥΜΠΕΛΑΚΗ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΤΣΑΜΠΑΝΑΚΗΣ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΤΣΙΑΜΟΥ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΕΥΘΥΜΙΑ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση είμαστε στη διάθεσή σας στο τηλέφωνο και το μέιλ του σχολείου μας.

Σελίδα 1 από 49
Κύλιση στην Αρχή