Ομήρου Οδύσσεια- προοίμιο

Ομήρου Οδύσσεια -Προοίμιο στ. 1-13

Α. Επίκληση της Μούσας . Η επίκληση των Μουσών(το κάλεσμα στη Μούσα  για να τον βοηθήσει να γράψει το έργο του) επικυρώνει την αυθεντία του ποιητή και εγγυάται την αλήθεια του έργου του, το οποίο πια γίνεται «θεόπνευστο».

 Η Μούσα Καλλιόπη, θεά της επικής ποίησης, είναι αυτή που υψώνει τον ποιητή πάνω από τον χρόνο και τον τόπο, τον κάνει να βλέπει τα μακρινά, σαν  να γίνονται αυτή την ώρα, και του φανερώνει αυτά που γίνονται στον κόσμο των  θεών Ως στοιχείο μορφής, η επίκληση συναντάται γενικά στα προοίμια

 

Β. Πρώτη παρουσίαση του κεντρικού ήρωα. Ο Όμηρος δεν αναφέρει  με το όνομα του ήρωά του (ανδρα), δίνει όμως σημαντικά στοιχεία για την ταυτότητά του, παρουσιάζοντας τις βασικές του ιδιότητες: Η αναφορά στον Οδυσσέα με τον  χαρακτηρισμό « πολύτροπος», ταιριάζει  με τα επίθετα που πιο  συχνά αποδίδονταν στον ήρωα. Επίσης, ο Οδυσσέας είναι  «καστροκατακτητής», «πολύπειρος»(απέκτησε πολλή πείρα) , «πολυταξιδεμένος» και «πολύπαθος»(βασανίστηκε πολύ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής του). Τονίζεται ιδιαίτερα η επιθυμία του για τον νόστο, την επιστροφή στην πατρίδα τόσο του ίδιου όσο και των συντρόφων του. Επομένως ο Οδυσσέας  είναι και  φιλέταιρος (αγαπάει και φροντίζει τους συντρόφους του). Ο ήρωας ταξίδεψε πολύ, γνώρισε  πολλούς ανθρώπους, έπαθε πολλά, μέχρι να κερδίσει την ημέρα της επιστροφής . Υπογραμμίζεται, έτσι, ότι θα εξιστορηθεί  το ταξίδι του γυρισμού ενός εξαιρετικού ήρωα, που είχε  την ικανότητα να πάρει στα χέρια του την άσχημη μοίρα  του και να καταφέρει να την αντιστρέψει και να σωθεί.

Γ. Η αναφορά στους συντρόφους του Οδυσσέα και στον  τρόπο του χαμού τους (7-9). Σε πρώτο επίπεδο, ο ποιητής δικαιολογεί πώς, αν και  αρχηγός, ο Οδυσσέας επιστρέφει μόνος στην Ιθάκη. Η ουσία όμως της αναφοράς  στους συντρόφους βρίσκεται στη λέξη «νήπιοι»(χαζοί) και στη φράση «χάθηκαν από δικές τους αμαρτίες» (α 7-8). Η απερισκεψία των Συντρόφων τους φέρνει σε αντίθεση με  τον πολύτροπο Οδυσσέα Με το αμάρτημα των Συντρόφων και την  τιμωρία τους δίνεται σε μικρογραφία το ηθικό υπόβαθρο  της Οδύσσειας « ο άνθρωπος πληρώνει για τη δική του απερισκεψία και τα λάθη του»

Δ Το κλείσιμο του προοιμίου: Το προοίμιο κλείνει με νέα επίκληση της Μούσας (κυκλική πορεία). Ο ποιητής από το εγώ (πες μου θεά) βρίσκεται  στο εμείς (πες και σε μας) ταυτίζοντας πια τον εαυτό του με το ακροατήριό του. Το «απ όπου θες» επιτρέπει στη Μούσα να αρχίσει την ιστορία όχι από την αρχή   αλλά απ όποιο χρονικό σημείο εκείνη  θέλει. Έτσι, δικαιολογείται η  αφήγηση in media res, αφηγηματική τεχνική με την οποία το έργο αρχίζει από το  κρισιμότερο σημείο της πλοκής του, εντάσσοντας τα προηγούμενα γεγονότα στην  πορεία με αναδρομές στο παρελθόν

 

 *Αφηγηματική τεχνική In media res: Ο ποιητής δεν αφηγείται τα γεγονότα με τη χρονική σειρά που αυτά έγιναν. Ξεκινάει από τη μέση της ιστορίας. Τα προηγούμενα επεισόδια θα τα δούμε με αναδρομές στο παρελθόν.

 

ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ:

1)   Πολύτροπος Οδυσσέας – Νήπιοι σύντροφοι.

2)   Θάνατος συντρόφων – Σωτηρία Οδυσσέα.

3)   Επιστροφή των ηρώων του Τρωικού πολέμου – Μη επιστροφή του Οδυσσέα.

4)   Αντιπάθεια του Ποσειδώνα προς τον Οδυσσέα – Συμπάθεια των άλλων θεών προς τον Οδυσσέα.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Κύλιση στην Αρχή