Το καινούριο σχολείο, το Γυμνάσιο

Το καινούριο σχολείο, το Γυμνάσιο

 

   Το σχολείο είναι χώρος γνώσης και διαπαιδαγώγησης, ταυτόχρονα, όμως, χώρος χαράς , συνεργατικότητας και δημιουργικής έκφρασης. Ειδικότερα, το Γυμνάσιο είναι μια σχολική βαθμίδα που απαιτεί από τους νέους της μαθητές περισσότερη προσοχή ,υπευθυνότητα και προσπάθεια σε σχέση με το Δημοτικό σχολείο. Τι είναι , όμως, τούτο το Γυμνάσιο, που μας αγχώνει αλλά και μας γοητεύει μαζί;

  Γρήγορα καταλαβαίνει κανείς πως το νέο σχολείο είναι πολύ διαφορετικό από το παλιό. Εδώ υπάρχουν περισσότερα κι απαιτητικότερα μαθήματα ενώ ο ένας και μοναδικός  δάσκαλος του δημοτικού αντικαθίσταται από τους πολλούς και διαφορετικούς καθηγητές με τις ξεχωριστές ειδικότητες. Αυτό εμποδίζει τη γρήγορη γνωριμία κι ανάπτυξη οικειότητας ανάμεσα στους μαθητές και τον καθηγητή τους.  Επίσης, ο κάθε καθηγητής έχει διαφορετικούς ρυθμούς, διαφορετικές απαιτήσεις από τους μαθητές του και διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας κι έτσι, οι μαθητές χρειάζονται χρόνο μέχρι να προσαρμοστούν και να βρουν τον δικό τους ρυθμό ώστε να είναι πιο αποδοτικοί και συνεπείς. Ακόμα, υπάρχει μεγαλύτερος περιορισμός κι έλεγχος στο θέμα των απουσιών , στις σχολικές ευθύνες και καθήκοντα.

  Είναι όμως όλα μόνο ευθύνες και καθήκοντα; Καθόλου διασκέδαση; Μάλλον, δεν είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα, όσο ακούγονται…. Τα μαθήματα είναι μεν περισσότερα, έχουν όμως σκοπό να δείξουν στους μαθητές πώς να μαθαίνουν, πώς να χρησιμοποιούν το μυαλό τους για να σκέφτονται αποδοτικά κι όχι για να «παπαγαλίζουν». Υπάρχει ένα πλήθος από δραστηριότητες κι ομάδες δημιουργίας , όπως η περιβαλλοντική, η θεατρική, η ομάδα φιλαναγνωσίας, η αθλητική κ.α. , που έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν τους μαθητές να συμμετέχουν στα κοινά, να συνεργάζονται και να αξιοποιοούν αυτά που έμαθαν στη σχολική τάξη. Οι ευθύνες είναι μεν κουραστικές αλλά δίνουν στους μαθητές περισσότερη αυτοπεποίθηση κι ωριμότητα από αυτή που είχαν στο Δημοτικό σχολείο.

   Και το σημαντικότερο όλων, το Γυμνάσιο είναι ένα σχολείο  που κινητοποιεί τα παιδιά να αποκτήσουν ερωτήματα για τον κόσμο και τους συνανθρώπους τους, τα μαθαίνει να ερευνούν και να επιλέγουν , τα βοηθάει να σχηματίσουν την προσωπική τους άποψη και να δημιουργήσουν τα προσωπικά τους επιτεύγματα, αφού είναι ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία , φιλόξενο και διασκεδαστικό.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Κύλιση στην Αρχή