Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020

Στις 17 Νοεμβρίου 2020, ημέρα εορτασμού των γεγονότων του Πολυτεχνείου, οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν διαδικτυακά με τη συγγραφέα του βιβλίου «2651 Ημέρες Δικτατορίας», Μαρίζα Ντεκάστρο. Η Μαρίζα Ντεκάστρο σπούδασε στη Σορβόννη Παιδαγωγικά και Λογοτεχνία για Παιδιά και Νέους. Γράφει βιβλία γνώσεων για παιδιά, και μεταφράζει λογοτεχνία για νέους και ενηλίκους.
Από το 1998 γράφει κριτική παιδικού και εφηβικού βιβλίου. Έργα της έχουν τιμηθεί με κρατικά βραβεία γνώσεων και περιλαμβάνονται στον κατάλογο White Ravens 2017 και 2018 της Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου – ανάμεσά τους και το εν λόγω βιβλίο.

Σε μια δράση φιλαναγνωσίας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ιστορίας και της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, οι μαθητές της Γ΄ τάξης μελέτησαν το βιβλίο «2651 Ημέρες Δικτατορίας», το οποίο έχει ως αφετηρία την 21η Απριλίου 1967, όταν η συγγραφέας ήταν μαθήτρια στη Β΄ Γυμνασίου και τελειώνει στις 24 Ιουλίου 1974, όταν έπεσε η χούντα και η ίδια είχε πλέον ενηλικιωθεί. Η συγγραφέας αφηγείται γεγονότα και περιστατικά από τη ζωή στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Περιλαμβάνει, επίσης, αναμνήσεις της ίδιας, των συμμαθητών και των φίλων της και αναφέρεται σε όλα όσα σημάδεψαν και άλλαξαν τη γενιά της, στις καθημερινές εμπειρίες, στην πολιτική κατάσταση στη χώρα και στα διεθνή γεγονότα που επηρέασαν τον κόσμο.

Παρά τη φυσική απόσταση που υπήρχε στη διαδικτυακή αυτή συνομιλία, δημιουργήθηκε από την πρώτη στιγμή ένα κλίμα αμεσότητας και οικειότητας ανάμεσα στους μαθητές και τη συγγραφέα. Οι εύστοχες ερωτήσεις και ο προβληματισμός των παιδιών αναφορικά με τα όσα έζησε η συγγραφέας κατά την περίοδο της χούντας και τα σχετικά συναισθήματα που αυτά της προκάλεσαν, έδωσαν την ευκαιρία για γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο. Μέσα από τις γεμάτες προσωπικά βιώματα και συγκίνηση απαντήσεις τις συγγραφέως, ζωντάνεψε όλη εκείνη η εποχή και τα παιδιά συνειδητοποίησαν πως η ελευθερία και η δημοκρατία δεν είναι κάτι το δεδομένο, πόσο σημαντικό είναι να αγωνίζεσαι για τα ιδανικά σου, αλλά και να μη χάνεις την ελπίδα σου όσο δύσκολες και αν είναι οι συγκυρίες…

Λόγω του ζωηρού ενδιαφέροντος των παιδιών, αλλά και των συναδέλφων που συμμετείχαν στη συζήτηση, συμφωνήσαμε να οργανώσουμε μια ακόμα συνάντηση στη συνέχεια της φετινής σχολικής χρονιάς. 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τόσο την ίδια τη συγγραφέα για αυτήν την κατάθεση ψυχής, όσο και τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ που συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση.

Με ανάλογο βιωματικό τρόπο γιόρτασαν την επέτειο του Πολυτεχνείου και οι μαθητές της Α΄ και της Β΄ τάξης του σχολείου μας, παρουσιάζοντας ερευνητικές εργασίες που είχαν εκπονήσει οι ίδιοι με αφορμή τα γεγονότα εκείνης της εποχής.

Κατηγορία ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Κύλιση στην Αρχή