Ρουμπελάκη Ανθή

Ρουμπελάκη Ανθή

Καθηγήτρια φιλόλογος ,τοποθετήθηκε οργανικά στο 3ο Γυμνάσιο το σχολικό έτος 2010-2011

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19-12-2020 το 1ο Παγκρήτιο Σχολικό Τουρνουά Διαδικτυακού Σκακιού, το οποίο διοργάνωσε η Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων Χανίων σε συνεργασία με τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φυσικής Αγωγής κ. Λήδα Ζαμπετάκη, τους Υπεύθυνους Φυσικής Αγωγής όλων των Νομών και την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κρήτης.
 
Η διοργάνωση ενθουσίασε διοργανωτές και συμμετέχοντες, καθώς για πρώτη φορά εκτελέστηκε σε επίπεδο σχολικού πλαισίου και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Παρ’ όλες τις δυσκολίες και τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, η εκπαιδευτική κοινότητα κατάφερε μέσα από τη συνεργασία να δημιουργήσει μια αθλητική δράση με υψηλό επίπεδο και συμμετοχή, που διδάσκει σε όλους μας ότι παντού υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες.
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι συμμετείχαν 155 Σχολικές μονάδες, 345 μαθητές και μαθήτριες από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και από τους 4 Νομούς της Κρήτης και παίχτηκαν 1084 παρτίδες Σκάκι εντός δυόμιση ωρών. Από το σχολείο μας συμμετείχαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης Δημήτρης Βάρδας, Αντώνης Δημητριάδης, Βασίλης Παπαβασιλείου και Γιάννης Σκύβαλος, τους οποίους συγχαίρουμε θερμά για την προσπάθειά τους, καθώς και για την αξιοπρεπέστατη εκπροσώπηση του σχολείου μας σε αυτήν τη διοργάνωση..
 
Eπιθυμία όλων είναι να ξαναζήσουμε τέτοιες διοργανώσεις και να καταφέρουμε να τις θεσμοθετήσουμε και να τις αναπτύξουμε.

Στις 17 Νοεμβρίου 2020, ημέρα εορτασμού των γεγονότων του Πολυτεχνείου, οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν διαδικτυακά με τη συγγραφέα του βιβλίου «2651 Ημέρες Δικτατορίας», Μαρίζα Ντεκάστρο. Η Μαρίζα Ντεκάστρο σπούδασε στη Σορβόννη Παιδαγωγικά και Λογοτεχνία για Παιδιά και Νέους. Γράφει βιβλία γνώσεων για παιδιά, και μεταφράζει λογοτεχνία για νέους και ενηλίκους.
Από το 1998 γράφει κριτική παιδικού και εφηβικού βιβλίου. Έργα της έχουν τιμηθεί με κρατικά βραβεία γνώσεων και περιλαμβάνονται στον κατάλογο White Ravens 2017 και 2018 της Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου – ανάμεσά τους και το εν λόγω βιβλίο.

Σε μια δράση φιλαναγνωσίας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ιστορίας και της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, οι μαθητές της Γ΄ τάξης μελέτησαν το βιβλίο «2651 Ημέρες Δικτατορίας», το οποίο έχει ως αφετηρία την 21η Απριλίου 1967, όταν η συγγραφέας ήταν μαθήτρια στη Β΄ Γυμνασίου και τελειώνει στις 24 Ιουλίου 1974, όταν έπεσε η χούντα και η ίδια είχε πλέον ενηλικιωθεί. Η συγγραφέας αφηγείται γεγονότα και περιστατικά από τη ζωή στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Περιλαμβάνει, επίσης, αναμνήσεις της ίδιας, των συμμαθητών και των φίλων της και αναφέρεται σε όλα όσα σημάδεψαν και άλλαξαν τη γενιά της, στις καθημερινές εμπειρίες, στην πολιτική κατάσταση στη χώρα και στα διεθνή γεγονότα που επηρέασαν τον κόσμο.

Παρά τη φυσική απόσταση που υπήρχε στη διαδικτυακή αυτή συνομιλία, δημιουργήθηκε από την πρώτη στιγμή ένα κλίμα αμεσότητας και οικειότητας ανάμεσα στους μαθητές και τη συγγραφέα. Οι εύστοχες ερωτήσεις και ο προβληματισμός των παιδιών αναφορικά με τα όσα έζησε η συγγραφέας κατά την περίοδο της χούντας και τα σχετικά συναισθήματα που αυτά της προκάλεσαν, έδωσαν την ευκαιρία για γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο. Μέσα από τις γεμάτες προσωπικά βιώματα και συγκίνηση απαντήσεις τις συγγραφέως, ζωντάνεψε όλη εκείνη η εποχή και τα παιδιά συνειδητοποίησαν πως η ελευθερία και η δημοκρατία δεν είναι κάτι το δεδομένο, πόσο σημαντικό είναι να αγωνίζεσαι για τα ιδανικά σου, αλλά και να μη χάνεις την ελπίδα σου όσο δύσκολες και αν είναι οι συγκυρίες…

Λόγω του ζωηρού ενδιαφέροντος των παιδιών, αλλά και των συναδέλφων που συμμετείχαν στη συζήτηση, συμφωνήσαμε να οργανώσουμε μια ακόμα συνάντηση στη συνέχεια της φετινής σχολικής χρονιάς. 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τόσο την ίδια τη συγγραφέα για αυτήν την κατάθεση ψυχής, όσο και τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ που συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση.

Με ανάλογο βιωματικό τρόπο γιόρτασαν την επέτειο του Πολυτεχνείου και οι μαθητές της Α΄ και της Β΄ τάξης του σχολείου μας, παρουσιάζοντας ερευνητικές εργασίες που είχαν εκπονήσει οι ίδιοι με αφορμή τα γεγονότα εκείνης της εποχής.

«Παιδιά με δικαιώματα»

     Παρά τη γενικότερη άνοδο του βιοτικού επιπέδου και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των σύγχρονων ανθρώπων, πολλοί είναι εκείνοι που αδιαφορούν για τα προβλήματα που μαστίζουν μια ιδιαίτερη ομάδα συνανθρώπων μας, τα παιδιά. Αν και έχουν κατοχυρωθεί τα Δικαιώματα του Παιδιού, όπως το δικαίωμα στη ζωή, στη μόρφωση, στην περίθαλψη, στη στέγη, διαπιστώνουμε εντούτοις ότι σημειώνονται πάμπολλα δείγματα παραβίασής τους. 

      Δυστυχώς, καθημερινά γινόμαστε θεατές οδυνηρών περιστατικών με θύματα παιδιά ακόμη και στις πιο «πολιτισμένες» χώρες. Χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από ασιτία, αρρώστιες, έλλειψη σε πόσιμο νερό και πολέμους. Άλλα τόσα κακοποιούνται σωματικά και λεκτικά ή πέφτουν θύματα απαγωγής ακόμη και για πώληση οργάνων. Επιπλέον, αρκετά παιδιά παραμελούνται από τους γονείς τους, με αποτέλεσμα να ζητιανεύουν ή να καταφεύγουν σε «επίγειους παραδείσους». Ακόμα, πολλά είναι αναλφάβητα και στερούνται το δικαίωμα πρόσβασης στη μόρφωση.

      Κι αν όλα αυτά φαντάζουν μακρινά, δε συνειδητοποιούμε ότι πιθανόν να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας. Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε πια. Όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε ευθύνες. Κάθε παιδί πρέπει να γνωρίζει τα δικαιώματά του για να μπορεί να τα διεκδικεί όταν του τα στερούν. Αυτό θα γίνει μέσω της σωστής ενημέρωσης από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το σχολείο, με την κατάλληλη υποστήριξη τόσο από το κράτος όσο και από Διεθνείς Οργανισμούς.

      Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν οι γονείς για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών τους, λαμβάνοντας αποφάσεις με γνώμονα το συμφέρον και την αγάπη που τρέφουν για αυτά. Σε ειδικές περιστάσεις καλό θα είναι να επεμβαίνουν ειδικοί, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, κατευθύνοντας σωστά τα παιδιά και τους γονείς τους. Από την πλευρά του το κράτος, σε συνεργασία με τους Διεθνείς Οργανισμούς, έχει χρέος να επιβάλλει αυστηρές ποινές σε όσους κακοποιούν και εκμεταλλεύονται τα ανήλικα. Προέχει όμως η ευαισθητοποίηση κάθε ανθρώπου χωριστά και ο αγώνας για την εξάλειψη κάθε αυθαιρεσίας που έχει στόχο αθώες ψυχές.

       Αν θέλουμε να λεγόμαστε Άνθρωποι είναι καθήκον μας να λάβουμε δραστικά μέτρα καταγγέλλοντας κάθε περιστατικό εκμετάλλευσης παιδιού που υποπέσει στην αντίληψή μας. Μόνο έτσι δεν θα «γκρεμίσουμε» αυτά τα παιδικά όνειρα για ένα καλύτερο αύριο. Και ας μην ξεχνάμε πως «τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου».

 

Ναταλία Πυρομάλη, Β2

Εκπαιδευτική εκδρομή του 3ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου στη Βενετία στο πλαίσιο του 6ου Μαθητικού Ευρωπαϊκού Συνεδρίου

 

Το διάστημα 28 Νοεμβρίου με 2 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στη Βενετία το 6ο Μαθητικό Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα: «Η Ιστορία συναντά τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Τεχνολογία: Ο Άνθρωπος και η διαδρομή του από την Αναγέννηση στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο». Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας και την Association Europeenne des Enseignants.

Το σχολείο μας έλαβε μέρος στο εν λόγω συνέδριο με ομάδα 11 μαθητών από την Γ΄ Γυμνασίου και συγκεκριμένα τους Λουκία Δαβράδου, Κλεονίκη Δασκαλάκη, Μαριεύη Ζαγιαννάκη, Μάρκο Λαμπράκη, Γιάννη Μαστορή, Μύρωνα Μιχάκη, Γαβριέλλα Μοκάνου, Άννα Μουστάκα, Παναγιώτης Νίκας, Πέτρο Παπά και Λουκά Χριστινάκη. Τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος είχαν οι εκπαιδευτικοί κα Ανθή Ρουμπελάκη και κα Ιωάννα Μπρόκου. Την τεχνική υποστήριξη είχε ο συνάδελφος κος Νίκος Μπεκιάρης.

Η εισήγηση με την οποία συμμετείχαμε στις εργασίες του είχε θέμα «Ο Ερωτόκριτος και οι διαχρονικές αξίες που προβάλλει» και περιελάμβανε σύντομη παρουσίαση του Βιτσέντζου Κορνάρου, της υπόθεσης του Ερωτόκριτου και των διαχρονικών αξιών του μέσα από οπτικό υλικό. Παρουσιάστηκε, επίσης, ένα σύντομο βίντεο, στο οποίο οι μαθητές μας έπαιξαν και τραγούδησαν απόσπασμα του έργου.

Η συμμετοχή στο Συνέδριο ήταν μια εμπειρία ζωής για τους μαθητές μας, καθώς είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ένα Ευρωπαϊκό Συνέδριο κύρους, καθώς και να έρθουν σε γνωριμία με τον πολιτισμό μιας σπουδαίας ευρωπαϊκής χώρας.
 
 

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

 

Ανάλογα με το κριτήριο, οι προτάσεις χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

 

συστατικά/δομή[1]

σημασία[2]

άρνηση/κατάφαση[3]

σχέση με τις άλλες προτάσεις

απλή

αποφαντική

αρνητική

κύρια

ελλειπτική

προστακτική

επαυξημένη

επιφωνηματική (!)

καταφατική

δευτερεύουσα

σύνθετη

ερωτηματική (;)

 

Διευκρινίσεις

Οι μορφές που μπορεί να έχει μια απλή πρόταση είναι οι εξής:

 

Ο Γιάννης κοιμάται.

α) υπ. + ρήμα

Ο Γιάννης έφαγε τυρόπιτα.

β) υπ. + ρήμα + αντικείμενο

Ο Γιάννης είναι καλός.

γ) υπ. + ρήμα + κατηγορούμενο

 

Σε μια ελλειπτική πρόταση όταν κάποιος από τους βασικούς όρους (υποκείμενο – ρήμα - αντικείμενο) λείπει, γιατί εννοείται εύκολα. Στον καθημερινό μας λόγο χρησιμοποιούμε κυρίως ελλειπτικές προτάσεις.

 

-         Τι κάνεις;

Λείπει το υποκείμενο (εσύ)

-         Είμαι καλά.     - Καλά.

Λείπει το υποκείμενο (εγώ) 

Λείπει και το υποκείμενο (εγώ) και το ρήμα (είμαι)

        Εσύ;

Λείπει το ρήμα (κάνεις)

 

Εμπέδωση

 

Α. Βρες το είδος των προτάσεων ως προς τη δομή ή τα συστατικά τους (απλή, επαυξημένη, ελλειπτική)

 

 1. Το κουδούνι χτύπησε.
 2. Οι μαθητές μπήκαν στην τάξη τους.
 3. Έρχεται η καθηγήτρια!
 4. Τα μαθήματα είναι δύσκολα;
 5. Κουράστηκα.
 6. Με έδιωξαν.
 7. Η καθηγήτρια της γυμναστικής είναι πολύ καλή.
 8. Η αυλή είναι μεγάλη.
 9. Η αυλή του σχολείου είναι μεγάλη.
 10. Είναι καλός άνθρωπος.

 

Β. Βρες το είδος των προτάσεων ως προς τη σημασία τους (αποφαντική, προστακτική, ερωτηματική, επιφωνηματική)

 1. Πού έβαλες το κουστούμι μου;
 2. Ο καιρός σήμερα είναι καταπληκτικός!
 3. Ανακοινώθηκαν οι βάσεις για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο.
 4. Φύγε αμέσως από το σπίτι μου!
 5. Θα ήθελα ένα τετράδιο και δύο μολύβια.
 6. Πέρασε μια αυτοκινητάρα!
 7. Το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό ως τις 21 Αυγούστου.
 8. Να κατεβείτε κάτω στην αυλή.
 9. Ποιανού είναι αυτό το βιβλίο;
 10. Έλα μέσα γρήγορα.

 

Γ. Να συμπληρώσεις τον πίνακα που ακολουθεί:

Πρόταση

Ως προς
τη δομή

Ως προς
τη σημασία

Καταφατική ή αρνητική;

π.χ. Το Παρίσι είναι χιονισμένο.

απλή (Υ-Ρ-Κ)

αποφαντική

καταφατική

1.      Πόσο γρήγορα κυλάνε οι μέρες του χρόνου!

 

 

 

2.      Θα πάμε στους Δελφούς.

 

 

 

3.      Δεν ακούς καθόλου;

 

 

 

4.      Δεν περνάει η ώρα!

 

 

 

5.      Ας τέλειωνε τώρα η άσκηση.

 

 

 

6.      Η Ελένη είναι ανήσυχη.

 

 

 

7.      Φοβάσαι;

 

 

 

8.      Δεν ήρθε κανείς!

 

 

 

9.      Τέλος!

 

 

 

10. Εμείς δεν είπαμε τίποτα.

 

 

 

11. Δεν είναι πολύ όμορφος!

 

 

 

 

 

[1] βλ. σχολικό βιβλίο σελ. 17-18

[2] βλ. σχολικό βιβλίο σελ.20

[3] βλ. σχολικό βιβλίο σελ. 21

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

 

Ανάλογα με το κριτήριο, οι προτάσεις χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

 

συστατικά/δομή[1]

σημασία[2]

άρνηση/κατάφαση[3]

σχέση με τις άλλες προτάσεις

απλή

αποφαντική

αρνητική

κύρια

ελλειπτική

προστακτική

επαυξημένη

επιφωνηματική (!)

καταφατική

δευτερεύουσα

σύνθετη

ερωτηματική (;)

 

Διευκρινίσεις

Οι μορφές που μπορεί να έχει μια απλή πρόταση είναι οι εξής:

 

Ο Γιάννης κοιμάται.

α) υπ. + ρήμα

Ο Γιάννης έφαγε τυρόπιτα.

β) υπ. + ρήμα + αντικείμενο

Ο Γιάννης είναι καλός.

γ) υπ. + ρήμα + κατηγορούμενο

 

Σε μια ελλειπτική πρόταση όταν κάποιος από τους βασικούς όρους (υποκείμενο – ρήμα - αντικείμενο) λείπει, γιατί εννοείται εύκολα. Στον καθημερινό μας λόγο χρησιμοποιούμε κυρίως ελλειπτικές προτάσεις.

 

-         Τι κάνεις;

Λείπει το υποκείμενο (εσύ)

-         Είμαι καλά.     - Καλά.

Λείπει το υποκείμενο (εγώ) 

Λείπει και το υποκείμενο (εγώ) και το ρήμα (είμαι)

        Εσύ;

Λείπει το ρήμα (κάνεις)

 

Εμπέδωση

 

Α. Βρες το είδος των προτάσεων ως προς τη δομή ή τα συστατικά τους (απλή, επαυξημένη, ελλειπτική)

 

 1. Το κουδούνι χτύπησε.
 2. Οι μαθητές μπήκαν στην τάξη τους.
 3. Έρχεται η καθηγήτρια!
 4. Τα μαθήματα είναι δύσκολα;
 5. Κουράστηκα.
 6. Με έδιωξαν.
 7. Η καθηγήτρια της γυμναστικής είναι πολύ καλή.
 8. Η αυλή είναι μεγάλη.
 9. Η αυλή του σχολείου είναι μεγάλη.
 10. Είναι καλός άνθρωπος.

 

Β. Βρες το είδος των προτάσεων ως προς τη σημασία τους (αποφαντική, προστακτική, ερωτηματική, επιφωνηματική)

 1. Πού έβαλες το κουστούμι μου;
 2. Ο καιρός σήμερα είναι καταπληκτικός!
 3. Ανακοινώθηκαν οι βάσεις για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο.
 4. Φύγε αμέσως από το σπίτι μου!
 5. Θα ήθελα ένα τετράδιο και δύο μολύβια.
 6. Πέρασε μια αυτοκινητάρα!
 7. Το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό ως τις 21 Αυγούστου.
 8. Να κατεβείτε κάτω στην αυλή.
 9. Ποιανού είναι αυτό το βιβλίο;
 10. Έλα μέσα γρήγορα.

 

Γ. Να συμπληρώσεις τον πίνακα που ακολουθεί:

Πρόταση

Ως προς
τη δομή

Ως προς
τη σημασία

Καταφατική ή αρνητική;

π.χ. Το Παρίσι είναι χιονισμένο.

απλή (Υ-Ρ-Κ)

αποφαντική

καταφατική

1.      Πόσο γρήγορα κυλάνε οι μέρες του χρόνου!

 

 

 

2.      Θα πάμε στους Δελφούς.

 

 

 

3.      Δεν ακούς καθόλου;

 

 

 

4.      Δεν περνάει η ώρα!

 

 

 

5.      Ας τέλειωνε τώρα η άσκηση.

 

 

 

6.      Η Ελένη είναι ανήσυχη.

 

 

 

7.      Φοβάσαι;

 

 

 

8.      Δεν ήρθε κανείς!

 

 

 

9.      Τέλος!

 

 

 

10. Εμείς δεν είπαμε τίποτα.

 

 

 

11. Δεν είναι πολύ όμορφος!

 

 

 

 

 

[1] βλ. σχολικό βιβλίο σελ. 17-18

[2] βλ. σχολικό βιβλίο σελ.20

[3] βλ. σχολικό βιβλίο σελ. 21

Δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο. Πατήστε εδώ

Γιάννης Μαγκλής, Γιατί;

Θέμα: Η τρέλα και ο παραλογισμός του πολέμου, καθώς και η αλλοτρίωση[1]του ανθρώπου κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Σελίδα 1 από 17
Κύλιση στην Αρχή