Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεταφράσεις - Lesson 3

Η εκκλησία της «Αγίας Σοφίας» ,επίσης ονομαζόμενη Αγιά Σοφιά,είναι στην Κωνσταντινούπολη-σημερινή Ινσταμπούλ.

Κτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό μετά τις ταραχές του 532 μΧ. Ο Ανθέμιος και ο Ισίδωρος ήταν δύο από τους έλληνες Αρχιτέκτονες οι οποίοι την σχεδίασαν. Πήρε έξι χρόνια για να κτιστεί και περίπου δέκα χιλιάδες άνδρες δούλεψαν σ’ αυτή. Ο πρώτος θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε από τον ίδιο τον αυτοκράτορα. Το κτίριο είχε τοίχους με τούβλα, επενδύσεις με μάρμαρο στο εσωτερικό, εκπληκτικά μωσαϊκά, κατασκευασμένα από μικροσκοπικούς κύβους χρωματιστού γυαλιού, μάρμαρο ή χρυσό και τεράστιους μαρμάρινους κίονες. Απ’ όλα όμως τα εκπληκτικά του χαρακτηριστικά το πιο αξιοσημείωτο είναι ο τεράστιος, ρηχός θόλος, που στηρίζεται πάνω σε εξέδρες από ασβεστόλιθο.Υπάρχουν επίσης μικρότερα ημιθόλια γύρω από το μεγαλύτερο, που στηρίζονται πάνω σε καμάρες – ένα τυπικό χαρακτηριστικό των Βυζαντινών σχεδίων για μεγάλα κτίρια. Η Αγιά Σοφιά είναι 45 μ. στο ύψος και πάνω από 60 μ. στο μήκος και πλάτος. Σήμερα είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε κτίρια μεγάλα σαν αυτό, μερικές φορές ακόμη μεγαλύτερα. Αλλά στην εποχή του Ιουστινιανού, η Αγιά Σοφιά πρέπει σίγουρα να προκαλούσε δέος.

 

Ο διάσημος Κεκλιμένος Πύργος της Πίζας είναι ο πύργος με τις καμπάνες του καθεδρικού ναού στην πόλη της Πίζας, στην Ιταλία. Έχει ύψος 55,8 μέτρα,8 ορόφους και υπάρχουν 294 σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1173 και πήρε 200 χρόνια να ολοκληρωθεί. Η ταυτότητα του αρχιτέκτονα είναι ακόμη άγνωστη, αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι εκείνος σχεδίασε κάθετο τον πύργο. Αφότου κτίστηκε ο τρίτος όροφος, ο πύργος άρχισε να γέρνει, κυρίως εξαιτίας του ότι τα θεμέλια του ήταν ρηχά –μόνο 3 μέτρα- και το έδαφος αδύναμο. Οι κάτοικοι της Πίζας σταμάτησαν την κατασκευή δύο φορές - για τουλάχιστον 100 χρόνια κάθε φορά - επειδή ήταν απασχολημένοι σε μάχες με άλλες Ιταλικές πόλεις! Το 1372, ο πύργος ολοκληρώθηκε και επτά καμπάνες εγκαταστάθηκαν, μία για κάθε νότα της μουσικής κλίμακας. Με τα χρόνια, έγιναν πολλές προσπάθειες για να τον ισιώσουν, ή να σταματήσουν την κλίση. Αυτό δεν ήταν τόσο εύκολο όπως φάνηκε. Μερικές από τις προσπάθειες είχαν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα: ο πύργος βυθίστηκε ακόμη περισσότερο μέσα στο χώμα! Η τελευταία προσπάθεια ολοκληρώθηκε το 2001 και πήρε δέκα χρόνια. Ο πύργος έχει ανακηρυχτεί σταθερός για τουλάχιστον 300 χρόνια ακόμη.

 

Η Όπερα του Σίδνεϋ βρίσκεται στο Σίδνεϋ, στην Αυστραλία και είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά και διάσημα κτίρια του 2ού αιώνα. Είναι επίσης ένας από τους παγκοσμίου φήμης τόπους διεξαγωγής καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και από τότε πού άνοιξε έχει γίνει ένα σύμβολο του Σίδνεϋ. Σχεδιασμένο από το Δανό αρχιτέκτονα Jørn Utzon, φτάνει μέχρι το λιμάνι του Σίδνεϋ και η θεαματική του οροφή μας θυμίζει ένα κινούμενο πλοίο σε πλήρη πλεύση! Η κατασκευή ξεκίνησε το Μάρτιο του 1959 και ολοκληρώθηκε το 1973 με κόστος 102 εκατομμυρίων δολαρίων! Είναι πολύ μεγάλο (183μ. x120μ.) και στηρίζεται πάνω σε 580 τσιμεντένιες εξέδρες βυθισμένες σε 25 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι οροφές του οικήματος είναι κατασκευασμένες από 1.056.000 άσπρα πλακάκια από γρανίτη και το εσωτερικό αποτελείται από ροζ γρανίτη και ξύλο. Έχει περίπου 1000 δωμάτια,5 θέατρα,5 στούντιο για πρόβες,2 κύριες αίθουσες και μια πληθώρα εστιατορίων, μπαρ και καταστημάτων με αναμνηστικά. Εκείνο που ίσως να μη γνωρίζετε είναι ότι έχετε δει αυτή τη μαγευτική κατασκευή να πρωταγωνιστεί σε έργα όπως το “Mission Impossible II”, ”Independence Day”, ”Finding Nemo” και πολλά περισσότερα!

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Φουρνιώτης Δημήτρης

 Καθηγητής  Αγγλικής Γλώσσας,τοποθετήθηκε οργανικά στο 3ο Γυμνάσιο το σχολικό έτος 2010-2011

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Σχετικά Άρθρα