×

Προειδοποίσηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 690
JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 751
JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 767

Άρθρο-Ανοιχτή συζήτηση με το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ γύρω από την πρόληψη των εξαρτήσεων των εφήβων

Στις 20/01/2020 ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Αγίου Νικόλαου προσκάλεσε στο χώρο του σχολείου την κα. Χατζάκη Μαριλένα, εκπρόσωπο του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ  για ανοιχτή συζήτηση με τους γονείς του σχολείου μας με θέμα την πρόληψη των εξαρτήσεων των εφήβων.

Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και η επικοινωνία αμφίδρομη. Έγινε μια γενικότερη αναφορά στα είδη των εξαρτήσεων(ναρκωτικά, αλκοόλ, διαδίκτυο, τζόγος) και στα «σημάδια» αυτών επικεντρώνοντας στις απαγορευμένες ουσίες καθώς αυτές αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό εξάρτησης στα άτομα  που επισκέπτονται το ΚΕΘΕΑ.  Τα άτομα που ξεκινούν σε νεαρή ηλικία το τσιγάρο και το αλκοόλ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο να πειραματιστούν αργότερα και με άλλες ουσίες.

Η κα. Χατζάκη ανέφερε ότι δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τι οδηγεί τους εφήβους στον εφιαλτικό δρόμο των εξαρτήσεων. Μπορεί π.χ. να επηρεάζονται από κάποια δυσμενή κατάσταση που ζουν μέσα στο σπίτι τους(όπως διαζύγιο, ενδοοικογενειακή βία, καταπίεση)  όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που στην οικογένεια δεν υπάρχει κάποιο ψυχοτραυματικό γεγονός και οι γονείς μπορεί να παρέχουν κάθε είδους υλικό αγαθό στο παιδί τους και όμως αυτό να επιλέγει τον δρόμο των ναρκωτικών. Βλέπουμε λοιπόν πως δεν υπάρχει κανόνας και πως υποψήφιος χρήστης των απαγορευμένων ουσιών μπορεί να είναι το κάθε παιδί ανεξαρτήτου οικονομικής ή οικογενειακής κατάστασης.  Σημαντικό είναι να ενημερώνονται  σωστά οι γονείς ώστε να μπορούν να διακρίνουν τα «σημάδια» που δείχνουν πως το παιδί τους κάνει κατάχρηση ουσιών όπως:

  • η απομάκρυνση του παιδιού από τους γονείς
  • οι απότομες αλλαγές στην διάθεσή του,
  • η παραμέληση της υγιεινής του,
  • η σταδιακά πτωτική μαθητική επίδοση του,
  • η ξαφνική αλλαγή στις παρέες του που μάλιστα αποφεύγει και να γνωρίσει στους γονείς του,
  • τα κόκκινα μάτια και η χρήση κολλύριου ώστε να κρύψει την ερυθρότητα

 

Αν το παιδί μας είναι ανασφαλές, ευάλωτο, έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και δεν μπορεί να διαχειριστεί την ματαίωση πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα καθώς θεωρείται επιρρεπές στο να θελήσει να δοκιμάσει απαγορευμένες ουσίες πιστεύοντας πως αυτό θα το βοηθήσει να ξεφύγει από την πραγματικότητά του ή να γνωρίσει νέες εμπειρίες.

Για να καταφέρουν οι γονείς   να βοηθήσουν το παιδί  πρέπει πρώτα να αποδεχθούν και οι ίδιοι πως υπάρχει πρόβλημα και να μην θεωρήσουν πως η αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς θα στιγματίσει το παιδί  ή την οικογένεια.

 

Oικογενειακό υπόβαθρο

Η κα. Χατζάκη ανέφερε  ότι από τις μέχρι τώρα έρευνες και εμπειρίες των ειδικών η διχογνωμία των γονιών ως προς την γενικότερη συμπεριφορά του παιδιού διχάζει το παιδί και το μπερδεύει. Πολλές φορές δίνουμε διπλά «μηνύματα», όπως όταν ένας γονιός κάνει παρατήρηση στο παιδί του που του είπε ψέματα, ενώ το παιδί έχει δει στο παρελθόν και τον ίδιο τον γονέα να λέει ψέματα.  Δυστυχώς οι γονείς κάνουν άλλο ένα σημαντικό λάθος με το να μην βάζουν όρια στο παιδί  ή  ακόμα και όταν έχουν τεθεί τα όρια δεν τηρούνται από τους γονείς. Τέλος, με το να επιλέγουμε να κρύβουμε τα συναισθήματά μας μαθαίνουμε στα παιδιά μας να είναι φυγόπονα(π.χ. όταν πεθαίνει κάποιο οικείο μας πρόσωπο δεν του επιτρέπουμε να έρθει στην κηδεία ή ενώ είμαστε στεναχωρημένοι μπροστά του προσπαθούμε να το συγκαλύψουμε.)

Κλείνοντας τη συζήτηση η κα. Χατζάκη ανέφερε ότι οι γονείς πρέπει να αποτελούμε παράδειγμα για τα παιδιά μας(π.χ. δεν μπορούμε να απαγορεύουμε κάτι στο παιδί μας ενώ οι ίδιοι το κάνουμε πράξη), να τα παρατηρούμε, να τους αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο, να συζητάμε μαζί τους, να τα καταλαβαίνουμε, να τα ενθαρρύνουμε να εκφράζονται, να τους βάζουμε όρια και να τα επιβραβεύουμε όταν πρέπει. Μόνο αν μας νιώθουν «κοντά» τους θα θελήσουν να μας μιλήσουν χωρίς φόβο και θα ζητήσουν την βοήθειά μας.

Αν κάτι σας προβληματίζει σχετικά με την συμπεριφορά του παιδιού σας μην διστάσετε να απευθυνθείτε στους ειδικούς. Το πρώτο σημαντικό βήμα για την λύση ενός προβλήματος είναι η παραδοχή του ίδιου του προβλήματος.

 

Ευχαριστούμε θερμά την κ.Χατζάκη Μαριλένα για τον χρόνο της και την διάθεσή της να μας λύσει απορίες και να συζητήσει μαζί μας καθώς και τους γονείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας!

Λίγα λόγια για το ΚΕΘΕΑ(Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων):

Το ΚΕΘΕΑ αποτελεί τον πρώτο οργανισμό που συστάθηκε στην Ελλάδα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Αποστολή του είναι η πρόληψη της χρήσης ουσιών, η θεραπεία, η επαγγελματική κατάρτιση και κοινωνική ένταξη των εξαρτημένων ατόμων, η έρευνα και η εκπαίδευση στον τομέα των εξαρτήσεων, η συμβολή στον σχεδιασμό και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά.

Περισσότερες πληροφορίες για την δράση και το έργο του ΚΕΘΕΑ μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.kethea.gr/

 

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: 28410 22981

ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ: 1145(ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ) 1114(ΤΖΟΓΟΣ)

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων e-mail: syllogosgk3agn@gmail.com

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΑΝΤΡΕΑΣ
6974945694
  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:  ΜΑΤΘΑΙΑΚΗ ΣΟΦΙΑ
6977017758
  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
6939060840
  ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: 
ΚΑΒΟΥΣΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
6974732150
  ΤΑΜΙΑΣ:   ΚΑΛΥΒΑ ΕΥΓΕΝΙΑ
6986874800
  email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

 

ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΑΡΘΡΩΝ

Κύλιση στην Αρχή