Έκθεση με θέμα τα Δικαιώματα των Παιδιών

«Παιδιά με δικαιώματα»

     Παρά τη γενικότερη άνοδο του βιοτικού επιπέδου και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των σύγχρονων ανθρώπων, πολλοί είναι εκείνοι που αδιαφορούν για τα προβλήματα που μαστίζουν μια ιδιαίτερη ομάδα συνανθρώπων μας, τα παιδιά. Αν και έχουν κατοχυρωθεί τα Δικαιώματα του Παιδιού, όπως το δικαίωμα στη ζωή, στη μόρφωση, στην περίθαλψη, στη στέγη, διαπιστώνουμε εντούτοις ότι σημειώνονται πάμπολλα δείγματα παραβίασής τους. 

      Δυστυχώς, καθημερινά γινόμαστε θεατές οδυνηρών περιστατικών με θύματα παιδιά ακόμη και στις πιο «πολιτισμένες» χώρες. Χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από ασιτία, αρρώστιες, έλλειψη σε πόσιμο νερό και πολέμους. Άλλα τόσα κακοποιούνται σωματικά και λεκτικά ή πέφτουν θύματα απαγωγής ακόμη και για πώληση οργάνων. Επιπλέον, αρκετά παιδιά παραμελούνται από τους γονείς τους, με αποτέλεσμα να ζητιανεύουν ή να καταφεύγουν σε «επίγειους παραδείσους». Ακόμα, πολλά είναι αναλφάβητα και στερούνται το δικαίωμα πρόσβασης στη μόρφωση.

      Κι αν όλα αυτά φαντάζουν μακρινά, δε συνειδητοποιούμε ότι πιθανόν να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας. Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε πια. Όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε ευθύνες. Κάθε παιδί πρέπει να γνωρίζει τα δικαιώματά του για να μπορεί να τα διεκδικεί όταν του τα στερούν. Αυτό θα γίνει μέσω της σωστής ενημέρωσης από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το σχολείο, με την κατάλληλη υποστήριξη τόσο από το κράτος όσο και από Διεθνείς Οργανισμούς.

      Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν οι γονείς για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών τους, λαμβάνοντας αποφάσεις με γνώμονα το συμφέρον και την αγάπη που τρέφουν για αυτά. Σε ειδικές περιστάσεις καλό θα είναι να επεμβαίνουν ειδικοί, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, κατευθύνοντας σωστά τα παιδιά και τους γονείς τους. Από την πλευρά του το κράτος, σε συνεργασία με τους Διεθνείς Οργανισμούς, έχει χρέος να επιβάλλει αυστηρές ποινές σε όσους κακοποιούν και εκμεταλλεύονται τα ανήλικα. Προέχει όμως η ευαισθητοποίηση κάθε ανθρώπου χωριστά και ο αγώνας για την εξάλειψη κάθε αυθαιρεσίας που έχει στόχο αθώες ψυχές.

       Αν θέλουμε να λεγόμαστε Άνθρωποι είναι καθήκον μας να λάβουμε δραστικά μέτρα καταγγέλλοντας κάθε περιστατικό εκμετάλλευσης παιδιού που υποπέσει στην αντίληψή μας. Μόνο έτσι δεν θα «γκρεμίσουμε» αυτά τα παιδικά όνειρα για ένα καλύτερο αύριο. Και ας μην ξεχνάμε πως «τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου».

 

Ναταλία Πυρομάλη, Β2

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ρουμπελάκη Ανθή

Καθηγήτρια φιλόλογος ,τοποθετήθηκε οργανικά στο 3ο Γυμνάσιο το σχολικό έτος 2010-2011

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Κύλιση στην Αρχή