Οι αντιφατικές όψεις της σύγχρονης Ελλάδας

Ελλάδα, μια χώρα με πολλές όψεις και αντιφάσεις.

            Η Ελλάδα είναι μια χωρά με πολλές διαφορετικές όψεις, συχνά αντιφατικές μεταξύ τους.
Για κάποιους φαίνεται  επίγειος παράδεισος, αλλά αν ψάξουμε βαθύτερα, θα εντοπίσουμε σίγουρα και κάποια αρνητικά της.
            Αρχικά, μία αντίφαση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας είναι η στάση που τηρεί απέναντι στους ξένους. Η φιλοξενία αποτελεί έναν πατροπαράδοτο θεσμό για τους Έλληνες με την εγκαρδιότητα που αντιμετωπίζουν τους ξένους όταν επισκάπτονται την Ελλάδα. Από την άλλη, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία αρχίζουν να εμφανίζονται ολοένα και πιο έντονα. Οι εξελίξεις που συντελέστηκαν στην Ευρώπη έφεραν ένα τεράστιο κύμα μεταναστών στην Ελλάδα. Αν και ο ίδιος ο μετανάστης δεν μπορεί να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα, αντιμετωπίζεται με έχθρα, εκμετάλλευση και καταπίεση. 
             Επιπλέον, γνωστό είναι το πόσο υπερήφανος νιώθει ο Έλληνας για την Ιστορία και τα λαμπρά επιτεύγματα των προγόνων του. Αυτό, όμως, τον οδηγεί σε μία στείρα προγονολατρία και σε αδυναμία να διδαχθεί από το παράδειγμα των  προγενέστερων. Από την άλλη, συμπεριφέρεται εγωιστικά και τον καταλαμβάνει το αίσθημα της κατωτερότητας. Έτσι μιμείται άκριτα και ξενόφερτα πρότυπα και αξίες με αποτέλεσμα να χάσει την ταυτότητά του. 
             Τελικά, η Ελλάδα αρχίζει να εκσυγχρονίζεται. Η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ισότιμο μέλος, της έδωσε τα κίνητρα και τα στηρίγματα να διεκδικήσει μία θέση στα ανεπτυγμένα κράτη. Έτσι επενδύει στους παραγωγικούς τομείς και αναπτύσσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα, με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής. Αντίθετα, ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας είναι επιφυλακτικό απέναντι στις σύγχρονες εξελίξεις και αρνείται την πρόοδο παραμένοντας στις αναχρονιστικές και συντηριτικές αντιλήψεις.
             Εν κατακλείδει, οι διαφορετικές αυτές όψεις της ελληνικής κοινωνίας δεν αποτελούν οπωσδήποτε μια αρνητική άποψη για τον πολιτισμό μας. Κατά την γνώμη μου τονίζουν περισσότερο τον ιδιαίτερό του χαρακτήρα και τον κάνουν πιο ελκυστικό. 


                                                                                                            Κατερίνα Γαλιοτζάκη 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ρουμπελάκη Ανθή

Καθηγήτρια φιλόλογος ,τοποθετήθηκε οργανικά στο 3ο Γυμνάσιο το σχολικό έτος 2010-2011

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
Κύλιση στην Αρχή