Έκθεση για το ελληνικό σχολείο

ΘΕΜΑ:  Στο ελληνικό σχολείο έχει ασκηθεί πολύ σκληρή κριτική  τις τελευταίες δεκαετίες.

Αναφέρετε δύο στοιχεία του που θεωρείτε αρνητικά και προτείνετε τρόπους που θα έκαναν την εκπαίδευση πιο ελκυστική και λειτουργική.

 

Το σύγχρονο ελληνικό σχολείο παρουσιάζει πολλά προβλήματα που το κάνουν αναποτελεσματικό. Οι ελλείψεις που υπάρχουν τόσο στο χώρο του σχολείου όσο και στο εκπαιδευτικό σύστημα, επιβαρύνουν όλο και περισσότερο την καθημερινή ζωή των μαθητών.

Κατ’ αρχάς, η υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων δεν είναι η καλύτερη. Τα κτίρια είναι αφρόντιστα και παρουσιάζουν πολλές φθορές. Επιπλέον, δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός, ώστε να γίνει το σχολείο πιο ενδιαφέρον για τους μαθητές. Δεν υπάρχουν βιβλιοθήκες, γυμναστήρια, υπολογιστές, εργαστήρια. Ως εκ τούτου, οι μαθητές παραμένουν στην ίδια αίθουσα τριανταπέντε ώρες την εβδομάδα, χωρίς να κάνουν κάτι πραγματικά χρήσιμο και να εφαρμόζουν διαφορετικούς τρόπους μάθησης. Με  αυτόν τον τρόπο οι μαθητές δεν τρέφουν καμιά αγάπη για το σχολείο τους. Δεν μπορούν να ανακαλύψουν την ομορφιά και τη χαρά της μάθησης, καθώς τα πάντα παρουσιάζονται σ΄ αυτούς με παρωχημένους και αναποτελεσματικούς τρόπους διδασκαλίας. Τα σχολεία είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά χρειάζονται λίγο χρώμα.

Στη συνέχεια, μια άλλη έλλειψη του ελληνικού σχολείου είναι ότι δεν υπάρχει το δικαίωμα επιλογής των μαθημάτων που ο μαθητής θα ήθελε να παρακολουθήσει. Τα μαθήματα τα οποία δεν επηρεάζουν και θεωρούνται περιττά για το μέλλον του μαθητή θα έπρεπε να αφαιρούνται από το πρόγραμμά του. Είναι γεγονός ότι δεν μπορούν όλοι οι μαθητές να παρακολουθούν συγκεκριμένα μαθήματα, εφόσον δεν τους ελκύουν ή δυσκολεύονται να τα κατανοήσουν. Έτσι, η ελεύθερη επιλογή των μαθημάτων κρίνεται απαραίτητη.

Για την κάλυψη αυτών των ελλείψεων, είναι ανάγκη να ληφθούν ορισμένες αποφάσεις που θα διευκολύνουν τους μαθητές και την κοινωνία. Προπάντων, η διδακτέα ύλη στο ελληνικό σχολείο πρέπει να μειωθεί αρκετά και μαθητές και εκπαιδευτικοί να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στη μάθηση και όχι στις εξαντλητικές εξετάσεις. Χρήσιμο είναι να υπάρξει περισσότερη εμπιστοσύνη ανάμεσα σε καθηγητές και μαθητές, να δοθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός και να αποκατασταθούν πλήρως οι φθορές στο σχολικό χώρο. Με αυτές τις κινήσεις θα αλλάξει ο τρόπος μάθησης και οι μαθητές θα δείχνουν μεγαλύτερη αγάπη και σεβασμό για το σχολείο τους. Επίσης, θα ήταν καλό να υπάρχει το δικαίωμα επιλογής μαθημάτων, ώστε να καλλιεργούνται όλες οι δεξιότητες των παιδιών. Για το σκοπό αυτό είναι αναγκαίο να προσληφθούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί, ώστε να υπάρξουν και περισσότερες επιλογές μαθημάτων για τους μαθητές.

Συμπερασματικά, το ελληνικό σχολείο μπορεί να βελτιώσει αισθητά το επίπεδό του εφαρμόζοντας μερικά από τα παραπάνω μέτρα. Αρκεί να υπάρξει θέληση και να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες από την πολιτεία με προοπτική και μέλλον για την ελληνική εκπαίδευση.

 

 

Μαριλένα Καβουσανού, Β΄ Γυμνασίου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Φασουλάκη Μαρία

Καθηγήτρια Φιλόλογος ,τοποθετήθηκε οργανικά στο 3ο Γυμνάσιο το σχολικό έτος 2011-2012.Μετατέθηκε στο καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Ηρακλείου τον Ιούνιο 2017.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
Κύλιση στην Αρχή